Grafiker olmayı amaçlıyorsanız veya uzmanlığınız gereği bazı alanlarda çizim gerçekleştirmek istiyorsanız mutlaka en iyi çizim programlarını incelemeniz gerekiyor. Böylece daha profesyonel bir ortamda çeşitli öğelere erişim imkânı bularak istediğiniz ögeleri meydana getirebilmeniz mümkün olacaktır.
Fakat ilk olarak hangi işleri gerçekleştireceğinizi ve ihtiyaç duyduğunuz araçların neler olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Daha sonrasında en iyi çizim programları listemizi inceleyerek kendinize en uygun yazılımı kolayca bulabilirsiniz.
En İyi Çizim Programları Hangileridir? ✍
Çizim programları birden fazla kategoride incelenmektedir ve farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadırlar. Bu yüzden sahip olduğunuz mesleğe (Mühendis, Mimar vs.) veya kendinizi geliştirmek istediğiniz noktaya (Web tasarım, logo tasarlama, üretim vs.) göre çizim programlarını filtrelemeniz gerekiyor. Yine de temel çizim işlemleri için öne çıkan birkaç adet program bulunuyor.
Fotoğraf Kalitesi Arttırma başlıklı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.
Sizler de en kısa süre içerisinde kendi projelerinizi hayata geçirmek ve profesyonel bir ortamda çalışma fırsatı bulmak istiyorsanız ücretli veya ücretsiz grafik yazılımlarını indirebilirsiniz. Daha sonrasında bu yazılımlar hakkında eğitimler alarak kendinizi uzmanlaştırabilir ve projelerini en üst seviyede geliştirebilirsiniz. Kullanıcılar tarafından en çok beğenilen ve tercih edilen en iyi çizim programlarına da aşağıdan erişebilirsiniz.
5) Gimp 🎨
Tamamen ücretsiz bir yazılım olarak sunulan ve Adobe Photoshop gibi uygulamaların alternatifi olarak bilinen Gimp, genellikle Linux işletim sistemine sahip olan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bireysel ve amatör çizimler noktasında da istenilen her türlü detayı bizlere sunan uygulamamızın özellikleri şöyledir:
- Her türlü dosyada destek imkânı
- Grafik tabletleri ile tam uyumlu çalışabilme
- Hazır temalar üzerinde çalışmalar gerçekleştirebilme
- Kütüphaneler yardımıyla yeni özellikler ekleyebilme
- Katman sistemi sayesinde detaylı çalışmalar yapabilme
- Diğer çizim uygulamalarına uyumlu dosya formatı
Rakiplerine göre bir nebze geride kalmış gibi gözükse de tamamen ücretsiz olması ve amatör tasarımcılar için istenilen özellikleri sunması sebebiyle, bu programın mutlaka en iyi çizim programları arasında yer alması gerekiyor. Sizler de küçük işleriniz için GIMP uygulamasını indirmeyi unutmayın.
4) AutoDesk Sketchbook 👨🔬
Mühendisler ve mimarlar için büyük yazılımlar sunan Autodesk firmasının ücretli çizim yazılımı olarak piyasaya sürülen fakat günümüzde ücretsiz hale getirilen Autodesk Sketchbook dijital çizimler gerçekleştirebileceğiniz oldukça kullanışlı bir yazılımdır. Telefonlarda da kısıtlı olarak kullanılabilen bu yazılım ile profesyonel çizimler gerçekleştirebilmeniz mümkündür.
- Basit arayüz sayesinde kolay erişim ve kontrol imkânı
- Çeşitli fırçalar, boyutlar ve çizim seçenekleri otomatik olarak sunulur
- Diğer yazılımlara kıyasla tuval boyutları çok daha esnektir ve katmanlar üzerinde çalışılabilir
- Çeşitli perspektif araçları ile daha kolay çizim yapılabilir
- Photoshop gibi yazılımlara desteği bulunmaktadır
- Flipbook ile animasyon oluşturabilme özelliği bulunmaktadır
- Eğitimler direkt olarak programın içinde ücretsiz sunulmaktadır
Karikatürler oluşturmak, kısa animasyonlar yaratmak ve sanatsal içerikler oluşturmak için en tercih edilebilir çizim programlarından biri olan Sketchbook yazılımını hem telefonunuza hem de bilgisayarınıza ücretsiz şekilde indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
3) Adobe Illustrator 👩🎨
Adobe firmasının grafik konusunda ne kadar iyi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu noktada çizim alanında da rakiplerini geride bırakmayı başaran yazılımı Illustrator ile aklınıza gelebilecek her türlü çizimi profesyonel bir şekilde oluşturabilir ve yazılımın özelliklerinden faydalanarak çeşitli geliştirme yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
- Vektörler oluşturmak için her türlü özellik içerisinde bulunmaktadır
- Kurumsal alanda her noktada Illustrator ile içerikler oluşturulabilir
- Çizim yapmanın yanında tasarımlar geliştirebilir ve profesyonel araçları kullanabilirsiniz
- Katmanlı çalışma yapısının yanında Adobe Photoshop yazılımının birçok özelliğini aktarabilirsiniz
- Çözünürlük ayarlarını daha sonrasında istediğiniz gibi ayarlayarak her ortama uyumlu çizimler yapabilirsiniz
- Web ve Grafik tasarıma dair tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz
Birçok kişiye göre en iyi çizim programları arasında ilk sırada yer alması gereken yazılım Adobe Illustrator yazılımıdır. Fakat oldukça detaylı olduğu için uzun bir eğitim sürecine dahil olmanız gerekmektedir. Bunun yanında yazılımın ücretli olduğunu ve yıllık olarak abone olabileceğinizi de belirtelim.
2) Rebelle 5 🧩
Sulu boya gibi çizim yöntemlerine ilginiz bulunuyorsa ve aşırı gerçeklik içeren çizimler yapmak istiyorsanız Rebelle 5 vazgeçilmez yazılımınız olabilir. Birçok fırça çeşidini içerisinde barındıran ve hiçbir çizim yazılımında bulunmayan özellikleri barındıran Rebelle 5, özellikle sanatçıların en çok tercih ettiği yazılımlar arasında bulunuyor.
- Gerçekçiliği en üst seviyede olan canlı çizimler oluşturulabilir
- Akrilik, Sulu Boya, Grafitti tarzı çizimler Speed Paint ile gerçekleştirilebilir
- Çeşitli şablonlar ile sanat eserlerinin temelleri otomatik olarak ortaya konabilir
- Tüm çizim süreçleri anlık olarak kayıt altına alınabilir ve paylaşılabilir
- Perspektif ve simetri araçları ile daha kaliteli çizimler yapılabilir
- Boyama süreçlerini kolaylaştırmak adına otomatikleştirilmiş sistemler açılabilir
Tamamen ücretli olan bu yazılım, geniş bir bilgi birikimi istiyor. Bunun yanında Rebelle 5 hakkında çok fazla Türkçe içerik bulunmadığı için yurt dışı eğitimleri almanız gerekebilir. Fakat günün sonunda inanılmaz görüntüler ortaya çıkaracağınızdan ve sanatsal ögelerin detaylarında kaybolacağınızdan emin olabilirsiniz.
1) 3D Studio Max 🔩
3D Studio Max, yine Autodesk tarafından mühendisler ve mimarlar için geliştirilen, 3 boyutlu çizimler yapabilmenize ve ögeler oluşturabilmenize izin veren oldukça profesyonel bir yazılım olarak bilinmektedir. Tam anlamıyla bir çizim programı olarak nitelendirilmese de 3D Studio Max ile yapamayacağınız hiçbir tasarım bulunmamaktadır.
- Karakter modelleme, ortam oluşturma ve ürün yaratma gibi işlemlerin tamamı gerçekleştirilebilir
- Geliştirilmiş Render özellikleri sayesinde istenilen çıktılar çok daha kolay alınabilir
- Oluşturulan tüm çizimler çeşitli fonksiyonlar yardımıyla animasyon haline getirilebilir
- 3 boyutlu modellemenin yanında 2 boyutlu ürünlerin de çizimi gerçekleştirilebilir
- Doku ve gölgeleme gibi özellikler direkt olarak kullanılabilir
- Diğer tüm çizim yazılımlarının sahip olduğu özelliklere sahip durumdadır
Modelleme ve animasyon konularında da rakiplerine göre çok daha iyi bir konumda olmayı başaran bu yazılım, uzun bir eğitim süreci ile birlikte ciddi yatırımlara ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla mesleğiniz mühendislik veya mimarlık değilse başka çizim yazılımlarına yönelmeniz tavsiye edilir.
Diğer Çizim Programları 🎉
Listemizde belirtmiş olduğumuz en iyi çizim programlarının yanında uzmanlık alanlarına göre farklılıklar gösteren daha onlarca çizim programı bulunuyor. Bu noktada eğer listede isteğinize uygun bir yazılımı görüntüleyemediyseniz, aşağıdaki sıralamada bulunan yazılımları da inceleyebilir ve farklı sistemlerin özelliklerini keşfedebilirsiniz.
- Microsoft Paint 3D
- Clip Studio Paint
- CorelDraw
- Adobe Photoshop
- Krita
- Vectr
- Artweaver
- SketchUp
- ArtRage
- Pencil Sketch
Çeşitli yazılımlar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Teknoloji Haberleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Umarız en iyi çizim programları hangileridir sorunuza detaylı yanıt bulabilmiş ve aradığınız yazılımı hemen indirmeye başlamışsınızdır. Fakat burada belirtilen programların büyük çoğunluğunun uzmanlık gerektirdiğini ve eğitim alma durumunuzun oluşacağını unutmayın.
Kaynak: https://www.teknobh.com/en-iyi-cizim-programlari/
Kaynak: https://telegra.ph/En-%C4%B0yi-Cizim-Programlari-2022-08-25